KR8 בלוג > בריאות > מקרוביוטיקה

מקרוביוטיקה

מקרוביוטיקה

בריאות

אחת משיטות הריפוי בתזונה אשר קנתה לה חסידים רבים, היא מבין הקיצוניות שבאסכולות התזונה הצמחוניות והטבעוניות, מקרוביוטיקה. מייסד השיטה הוא מיצ`יו קושי, אמריקאי ממוצא יפני שכתב בין היתר, את הספרים "הספר של המקרוביוטיקה" ו"דרך מקרוביוטית". קושי, הנעזר ברעייתו אוולין, מרביץ את תורתו מאז שנות השבעים של המאה שעברה, בתלמידים שמגיעים אליהם לעיר בקט במדינת מסצ`וסטס בארה"ב.

המונח "מקרוביוטיקה" מורכב מהמלה "מקרו" שהוא קיצור של המלה היוונית מקרונטולי (μακροεντολή) שפירושה "גדול" והמלה היוונית "ביוס" (βίος) שפירושה "חיים". מקרוביוטיקה איננה כוללת רק תזונה, אלא כוללת בתוכה פילוסופיית חיים שלמה שמתבססת על הקניית גדלות רבה יותר לחיים לעומת הקטנוניות הרבה שסובבת את האדם, בתוך כדי שמירה על הרמוניה שבין האדם והעולם הסובב אותו. הדוגלים במקרוביוטיקה ממליצים, להתחשב בטבע, בסביבה ובאקלים, לאמץ הרגלים ההולמים את הסביבה, לעסוק בפעילות גופנית ולהיות שלמים עם עצמם וסביבתם וזאת למען המטרה העליונה בעיניהם, להיות בריאים יותר. לטענתם, שמירה על איזונים מבלי לפנות לקיצוניות כלשהי, תסלול את הדרך לשמירה על בריאות תקינה וחיים ארוכים.

התורה המקרוביוטית נותנת חשיבות רבה לזיהום מקורות המזון והמים, לזיהום האוויר, לתזונה לקויה ולפגיעה האנושה באיכות הסביבה. לפיכך, ממליצים חסידי המקרוביוטיקה לשמור על איזון עם הטבע, להימנע מכל מה שעלול לדעתם לפגוע בשלמות הנפש והגוף, לשמור על אנרגיות חיוביות וידידותיות לסביבה ולהימנע מניצול פוגע של משאבי הטבע. בין היתר נוהגים חסידי השיטה המקרוביוטית לתת חשיבות לאכילה בהתאם למזג האוויר ולאכול מזונות חמים בחורף ומיני מזונות צוננים בקיץ.

זרמים שונים יש למקרוביוטיקה, אולם חסידיה האדוקים של אסכולה זו, אינם צופים בטלוויזיה, אינם מאזינים לרדיו ואינם קוראים עיתונים. הם מתנזרים מבשר, עוף, ביצים, חלב וכל מוצרי המזון הקשורים אליהם. הם אינם טועמים מזון מעובד ומשומר וכל מה שקשור לסוכר, שוקולד, קפה, תה, אלכוהול, ממתקים וחטיפים. כל אלה מוקצים אצלם מחמת מיאוס.

על בסיס יומי, מבוססת תזונתם של חסידי מקרוביוטיקה בעיקר על דגנים מלאים ולמעשה בין ארבעים לשישים אחוזים ממזונם היומי יכלול חיטה מלאה שיפון מלא, אורז מלא, תירס ועוד מיני דגנים. עשרים עד שלושים אחוזים ירקות ובהם גם מעט "חמוצים", חמישה עד עשרה אחוזים ממזונם היומי יכללו קטניות מסוגים שונים ובהם גבינת סויה המכונה טופו, וכן אצות מסוגים שונים, כחמישה עד עשרה אחוזים ממזונם יהיו מרקים המוכנים מקטניות, דגנים, אצות וירקות. למזון הם גם יוסיפו שמנים המופקים בכבישה קרה מירקות שונים.

למרות שאין ממליצים לאכול מזון מהחי, יש יוצאים מהכלל בתורה המקרוביוטית. דגים אפשר לאכול פעם בכמה שבועות ובתנאי שיהיו דגי ים ולא דגים שגודלו בידי אדם בבריכות. ולמרות שירקות ובעיקר אצות וקטניות, מומלצים לאכילה, הנה הם נמנעים מאכילת ירקות חומציים לכאורה. דהיינו, עגבניות, חצילים ופלפל, הס מלהזכיר.

גם תפ"א, תרד, סלק, קישואים ועוד ירקות דומים אינם מומלצים לאכילה בשיטת המקרוביוטיקה. בגלל תכולת הסוכר שבפירות הם נמנעים מלאכול מהם יתר על המידה והם מותרים לבוא על שולחנם פעם בשבוע בלבד, כשהחסידים ההדוקים נמנעים מהם לחלוטין. גם זרעים, אגוזים ומעט ממתקים טבעיים על בסיס פירות, הם יאכלו מקסימום רק פעם אחת בשבוע.

נאמנים לנינוחות והליברליות לכאורה, שמאפיינת את שיטתם, מוגדרים כל האיסורים כהמלצות להימנעות ותו לא. אין במקרוביוטיקה איסור מפורש על אכילת מוצרי חלב, ביצים ובשר. יש המלצה להימנע מאכילתם ובמקרה הגרוע מבחינתם, הם מותרים רק באקראי פעם אחת בחודש בכמות של גרמים בודדים בלבד כשהכוונה היא כמובן, הימנעות מוחלטת.

חסידי המקרוביוטיקה נמנעים מהקפאת המזון במקפיא, או הפשרתו וחימומו במיקרוגל, הם אינם מטגנים במחבת, עקב פגיעה לכאורה בערך התזונתי של האוכל ומעדיפים אידוי המזון בסירי מיוחד או "הקפצתו" קלות במחבת עמוקה שנקראת ווק. מבין האיסורים המוחלטים בדרך חיים זו, הוא השימוש בסוכר לבן שלא זו בלבד שאיננו מוסיף מאומה לגוף, אלא הוא גם גוזל ויטמינים ומינרלים רבים הנדרשים לפירוקו ותהליך העיכול שלו. למרות שסוכר נדרש לתאי הגוף לשם אנרגיה, לפי מקרוביוטיקה, מספיק הסוכר שבפחמימות המורכבות שמצויות בדגנים המלאים ובקטניות. גם במלח שולחן נעשה במקרוביוטיקה שימוש במידה זעומה. שהרי הפרזה בנתרן כלוריד שהוא המלח שאנו מכירים קשורה לדעתם ובצדק, לתחלואים רבים.

ביחסי ציבור הרבים שנעשים לשם הפצת שיטת החיים על פי מקרוביוטיקה, נעשה שימוש רב במצטרפים החדשים אשר חשים באנרגיות חדשות, נפטרים מבעיות עיכול שונות, יורדים במשקל וחשים טוב בהרבה משהיו קודם לכן. לטענת חסידים רבים של המקרוביוטיקה, הצילה שיטת חיים זו את חייהם ובוודאי שיפרה בריאותם. מקרוביוטיקה מוצגת כמדע והאומנות של בריאות ואריכות ימים. לפי יחצ"ניה, מקרוביוטיקה היא דרך הלימוד וההבנה של הקשרים ופעולות הגומלין בינינו, בין המזון שאנו אוכלים, סגנון החיים שבחרנו והסביבה בה אנו חיים.

אין ספק שלמקרוביוטיקה יתרונות רבים בדרך החיים המודרנית והתזונה הלקויה. אולם למרות דרך החיים הידידותית לכאורה של מקרוביוטיקה, לא קל לחיות על פי דרכה. ובעיקר לא כאשר אין הסביבה הקרובה נוהגת לפי המלצותיה. בסך הכול, זו איננה דרך חיים מושלמת ולמעשה היא עלולה אף לגרום לנזקים.

עובדה נכונה היא שמבוגרים אשר סובלים מעודף משקל וחולים במחלות שונות, אשר ישנו את אורחות חייהם ויאכלו במשך כמה חודשים ואפילו מעט יותר, לפי שיטת מקרוביוטיקה, עשויים לשאוב ממנה תועלת רבה, ירדו במשקל וייהנו מבריאות טובה יותר. אולם בחירה במקרוביוטיקה למשך שנים ארוכות, עלולה לגרום למחסור מתמשך ברכיבים תזונתיים, מחסור שיבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ולהביא לסיכון של חיים ממש. עיקר הסיכון במקרוביוטיקה, יתבטא אצל ילדים שבריאותם, התפתחותם וגדילתם יפגעו עקב מחסור ברכיבי מזון חיוניים לגדילה.

כמו כן, מכיוון שהתזונה לפי מקרוביוטיקה דלה ברכיבי מזון רבים, יש צורך בגיוון רחב עד כמה שניתן, של המזון כדי לקבל את כל חומצות האמיניות הדרושות ליצירת חלבונים החשובים לגוף. דרך תזונה שעליה לא תמיד ניתן לשמור. אי אכילת מזון מהחי תביא בהכרח למחסור בויטמין B12 שמקורו בחיידקים המפרקים תאית המצויים רק בקיבתם של בעלי חיים צמחוניים ונמצא לכן, רק במזון מהחי.

גם הימנעות על פי מקרוביוטיקה, מאכילת פירות וירקות "חומציים" לכאורה כמו עגבניות, פלפלים, פרי הדר, קיווי ועוד, עלולה לגרום למחסור בויטמינים ומינרלים ובעיקר בויטמין C שמשופע בירקות ופירות אלה.

למרות שאפשר לאמץ כמה גישות חשובות בהן דוגלת שיטת מקרוביוטיקה, כמו הימנעות מוחלטת ממזון מעובד, מזון משומר וכד`, אי פגיעה בסביבה ושמירה על איזונים, אני לכשעצמי, אינני ממליץ על שיטה זו בשלמותה לאף אחד ממטופלי. זו שיטה שעלולה להיות מסוכנת לטווח ארוך, ולעלות אפילו בחיים. שהרי שיטה זו שמעלה על נס ליברליות ושמירה על איזונים, חוטאת בעצמה באופן גורף באי שמירה על איזונים, קיצוניות ופגיעה בבריאות.

כמו כן, למרות החשיבות שניתנת לויטמינים ומינרלים בתזונה, הרי אין מומלץ במקרוביוטיקה ליטול תוספים שניקנו בבית הטבע או בית המרקחת אלא לקבלם רק מהמזון, עקב הטענה הנכונה, שמי שאוכל כהלכה יקבל את כל הדרוש לו מהמזון המלא. הבעיה היא שדווקא התזונה לאורך זמן בשיטת מקרוביוטיקה, היא באופן חד-משמעי, איננה מזון מלא.

לסיכום, בבעיות בריאות מסוימות ניתן למצוא מזור במקרוביוטיקה, אולם לא בכל בעיה ובוודאי שלא לאורך זמן.

בריאות נוספים

KR8 בלוג