KR8 בלוג > בריאות > מערכת החיסון

מערכת החיסון

מערכת החיסון

בריאות

גוף האדם מורכב מאין כמותו. הוא עשוי ממערכות שונות שתומכות אחת בשנייה ומאפשרות תפקוד תקין אחת של רעותה ושל כולן יחדיו. הן מאפשרות בעצם את תפקודו התקין של הגוף כולו. קשה לקבוע איזו מערכת חיונית וחשובה יותר מכיוון שכולן חיוניות וללא תפקוד תקין של כל אחת מהן, לא ייתכנו חיים. כך מערכת הנשימה, מערכת העיכול, מערכת הדם, מערכת הלימפה, מערכת ההורמונים, מערכת העצבים וכמובן מערכת החיסון. כל אחת מהמערכות זקוקה לתמיכה ממערכות אחרות ותמיכה של חומרי הבניין הבסיסיים לכל חי – חומצות אמינו (אבני הבנין של החלבונים), חומצות שומן וכן ויטמינים ומינרלים.

מערכת החיסון היא המערכת המגנה עלינו מפני אויבים מבחוץ ואויבים מבפנים, כמו תאים שאינם חדלים מלהתחלק, תאים סרטניים. תפקידה של מערכת החיסון, להגן על הגוף מפני חיידקים מזיקים, וירוסים (נגיפים), פטריות, טפילים שונים, כמו גם תאים סרטניים. מערכת החיסון מורכבת מאיברים ותאים שונים כמו תאי דם לבנים ותאים אחרים ואף חיידקים טובים המצויים במערכת העיכול ומסייעים במלחמה בחיידקים המזיקים, הפתוגניים. גם מערכות נפרדות לכאורה כמו מערכת הלימפה, המערכת האנדוקרינית (מערכת ההורמונים) ומערכת העצבים, קשורות למערכת החיסון.

מערכת החיסון כוללת גם מחסומים וקווי הגנה. אחד המחסומים היעילים ביותר הוא העור. אולם גם פתחי הגוף אינם חסרי הגנה. שהנה באף יש שערות הלוכדות חומרים זרים, בלוטות המצויות בדפנות דרכי הנשימה מפרישות ריר הלוכד מיקרואורגניזמים, ריר זה מוצא החוצה בעזרת ריסים המצויים גם הם על דפנות דרכי הנשימה. כמו כן מצויים בהפרשות כמו רוק, זיעה או דמעות, אנזימים הקוטלים פולשים מזיקים. אנזים כמו ליזוזים למשל.

מערכת החיסון מסוגלת להבחין בין תא ידיד לתא אויב. בדרך כלל כשהכול תקין, פועלת מערכת החיסון כהלכה ומבצעת את תפקידיה. אולם כשמערכת החיסון נחלשת מסיבות שונות, שעיקרן תזונה לקויה או נטילת תרופות כמו מסוג התרופות הסטרואידיות, אין היא מסוגלת למלא תפקידה והאדם מפתח מחלות שונות ומשונות.

לעתים, מאותה סיבה או מסיבות אחרות נפגם כושרה של מערכת החיסון, חל בלבול במטרותיה והיא פוגעת לכאורה במערכות עצמיות של הגוף שלו היא שייכת. תופעות אלו נקראות "מחלות אוטואימיוניות", דהיינו מחלות שנגרמות בעטיה של מערכת החיסון העצמית של החולה. מחלות אלו נובעות ככל הנראה עקב פגמים בתפקוד הורמונים כמו הורמון הדחק ACTH המעורר הפרשת ההורמון קורטיזול. שניהם ואחרים עשויים לעכב פעילות חיסונית נמרצת ונמהרת. מחלות אלו שמקובל להניח, שנגרמות בגלל מערכת החיסון, באות לידי ביטוי בעיקר באלרגיות שונות או במחלות שאין להן לכאורה הסבר וריפוי כמו לופוס (זאבת), סוכרת נעורים, דלקות פרקים ואפילו אסתמה.

את מערכת החיסון ניתן לדמות לצבא ואת תאי מערכת החיסון לחיילים. בין התאים הנפוצים הם הלויקוציטים שמכונים גם תאים לבנים או כדוריות לבנות. כאשר מגלה הצבא פולש זר, הוא שולח יחידות סיור. כשאלה אינן מספיקות, מגיעה תגבורת של יחידות אחרות שמחוסל הפולש.

יחידות שונות מרכיבות את מערכת החיסון:

· חטיבת גרנולוציטים שכוללת גדודי נויטרופילים, אאוזינופילים, ובאזופילים, הלוחמת בטפילים, חיידקים, פטריות ומחוללי אלרגיה.

· חטיבת לימפוציטים שכוללת את פלוגת החיילים הקטלניים (NK), את גדודי B וגדודי T. גדוד B אחראי על ייצור נוגדנים כנגד מיקרואורגניזמים זרים ואילו גדוד T על שתי פלוגותיו 4T ו- 8T אחראי למטלות שונות. פלוגה אחת מפרקת תאים זרים והשניה תסייע לגדוד B ותווסת את הכוחות.

· חטיבת פאגוציטים שבולעים, מעכלים ומפרקים מיקרואורגניזמים זרים. בטיבה זו ניתן למנות גדודי מאקרופאג'ים או מונוציטים.

כמו כן, ניתן למצוא בצבא היעיל הזה גם פלוגות של תאים דנדריטים הממלאים תפקידים חיוניים ומסייעים ליחידות האחרות. צבא זה של מערכת החיסון, מורכב כל כך, עד שיש כאמור לעיל גם מי שמוסיף לצבא זה גם קבוצות חיידקים החיים במערכת העיכול של האדם, אשר מסייעים לחיסול חיידקים מזיקים ולחילופין מייצרים ויטמינים חשובים וחומצות שומן חיוניות.

תאי מערכת החיסון נוצרים במח העצמות וחלקם נוצרים גם בבלוטת ההרת, בעיקר אצל ילדים. תאי החיסון מצויים בכל חלקי הגוף ובעיקר בצינורות הלימפה דרכם ובעזרת נוזל הלימפה – נוזל חסר צבע, הם מוסעים לכל מקום בו הם נדרשים. במקרה הצורך נאספים בתוך קשרי הלימפה (בלוטות לימפה). למקומות אלה מוסעים לא פעם גם מיקרואורגניזמים זרים, שם הם נהרסים ומתכלים.

מערכת החיסון, בשל מורכבותה וכמות המשתתפים הרבה החיוניים לשם תיפקודה, רגישה למדי. היא עשויה להיות מושפעת מלחצים גופניים ונפשיים ותלויה באספקה מתמדת של תזונה נכונה וטובה. לחוסנה של מערכת החיסון חשובים מרבית הויטמינים והמינרלים. אולם בראש ובראשונה ויטמין A, (ובטא קרוטין) ויטמין C וכן ויטמינים 6B, 12B, C, E, חומצה פולית והמינרלים אבץ, סידן, מנגן, מגנזיום וסלניום. עם זאת, למרות החיוניות של כל אחד ואחד מהויטמינים והמינרלים הללו, אין טעם לרוץ ולקנות אותם בבית המרקחת הקרוב. למעשה, תוספת ללא צידוק של מרבית החומרים הללו עלולה להיות אף מסוכנת ולו רק בגלל העובדה שעודף עלול להפר איזונים והוא, הוא, עלול להיות הגורם לכשל תפקודי של מערכת החיסון.
מכיוון שתאי מערכת החיסון ונוגדנים המיוצרים לשם הגנה על הגוף, עשויים מחלבונים, חשובות גם כמה חומצות אמיניות המהוות את אבני הבנין לחלבונים החיוניים למערכת החיסון. אלו הן החומצות: אספארטית, אלאנין, ציסטאין וגליצין שאותן אין הכרח לקבל מהמזון מכיוון שהגוף מסוגל לייצרן בעצמו מחומרים אחרים. וכן את החומצות ליזין וטרונין שאותן יש הכרח לקבל אותן מהמזון, מכיוון שאין הגוף מסוגל לסנטז בעצמו. שתי חומצות אלה נוכחות בכמויות קטנות מדי בחלבונים מהצומח ובחלק מהם אף חסרות לחלוטין

בריאות נוספים

מקרוביוטיקה

מקרוביוטיקה

אחת משיטות הריפוי בתזונה אשר קנתה לה חסידים רבים, היא מבין הקיצוניות שבאסכולות התזונה הצמחוניות…

לקריאה »
KR8 בלוג